JULEN 2009

Julen 2008 med mormor


Den här julen har faktiskt varit rätt skön. För första gången på rätt länge så blev man välsignad med en vit jul. The Christmas-feeling sätter sig mycket djupare när man ser täcket av vit snö utanför sitt fönster. Mina jular så firar jag som vanligt med familjen. Vi syrianer firar inte julafton på samma sätt som svenskarna, vår helgdag är den 25e december. Under julafton så hade morsan i allafall lagat lite mat, vi käkade tillsammans och sedan så var det precis som vilken dag som helst. Givetvis så kollade man på Kalle Anka precis som varenda jul, fast att det blivit rätt tråkigt med Ferdinand som luktar på sina blommar. Men, tradition är väl tradition.

Juldagen då. Jo, vaknade runt 8-tiden för att fixa mig. Klädde mig i en svart kostym med en ska vi kalla det havsblå skjorta och en guld-inspirerad slips. Det matchade i allafall. Drog in till kyrkan med morsan, mina tre syskon bangade denna jul. Åkte in med morsan och klädde av oss ytterkläderna, träffade på några släktingar som fick sig sina obligatoriska 3 pussar på kinderna och sedan traskade man iväg in i kyrkan. Gick in, gjorde korstecknet, svängde in mot vänster och satte mig avskilt längst mot väggen. Det där är liksom my spot. Gudstjänsten hade redan satts igång sen åtminstone 9 tiden, vi måste ha vart där runt halv tio. Människorna började traska in sakta men säkert. Det var ett tag sedan man var i kyrkan, måste ha vart typ påsken 2009. Det kändes skönt, man fylldes av en inre ro. Lite svårt och förklara, men det är en kombination av stämningen, rökelsen och recitationerna av Nya testamentet. I allafall, efter en 3 timmar lång föreställning så var gudstjänsten slut. Eftersom det vart packat med folk i kyrkan, flera hundra personer inne i kyrkan och x antal människor som stod utanför så vart det rätt trångt. Efter en stund kom man i allafall ut, träffade på ytterligare släktingar och började röra oss hemåt. Väl hemma åt vi i familjen gemensamt för första gången på länge en middag då alla 6 familjemedlemmarna satt vid bordet samtidigt. Det var skönt. Morsan hade flippat ordentligt och fixat flertalet olika kulinariska smakupplevelser. 

Mot kvällen så drog vi till farmor, vilket vi gör varje jul. Langade lite julhälsningar till de släktingar som vart närvarande, slängde ett par pussar hit, ett par pussar dit. Drog hemåt och sen så kom morbröderna med familj, och man satt och snackade och garvade åt deras ironi och hur de drev med farsan som alltid tar det personligt. 
I det stora var det en skön jul faktiskt. Hoppas nyåret bjuder på samma stämning. Dagen efter var inte dålig den heller...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0